Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ 
ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ
Εμείς τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρδαμιτσίων που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 4 Δεκεμβρίου 2013 σε μια ανοιχτή συνέλευση-συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής για τα προβλήματα της περιοχής διαπιστώσαμε τα παρακάτω. 
H εκρηκτική οικιστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων απ’ τη μια και η παντελής έλλειψη στοιχειώδους υποδομής από την άλλη δημιουργούν μεγάλα προβλήματα και υποβαθμίζουν καθημερινά την ποιότητα της ζωής μας.
Ο Σύλλογος μας χρόνια τώρα προειδοποιεί τον Δήμο Ιωαννιτών αλλά και την πρώην Νομαρχία και την Περιφέρεια για την οξύτητα και τον δραματικό χαρακτήρα που παίρνουν τα προβλήματα στην περιοχή. Χρόνια τώρα διεκδικεί την αντιμετώπιση βασικών στοιχειωδών υποδομών, αναγκαίων για την λειτουργία ενός σύγχρονου οικισμού. Διεκδικεί δηλαδή το αυτονόητο. Την υλοποίηση του βασικού συνταγματικού καθήκοντος της τοπικής εξουσίας.
Δυστυχώς παρ’ότι πέρασαν είκοσι τέσσερα χρόνια από τότε που εγκρίθηκε το σχέδιο της περιοχής και δέκα πέντε χρόνια από τότε που τα Καρδαμίτσια εντάχθηκαν στην ευθύνη του Δήμου Ιωαννίνων και παρά τις υποσχέσεις των κατά καιρούς Δημοτικών αρχών, τα βασικά προβλήματα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται αλλά οξύνονται ακόμη περισσότερο. Η περιοχή εξελίχθηκε από έναν οικισμό τριακοσίων περίπου κατοίκων και ελάχιστων μονοκατοικιών, σε μια κωμόπολη πέντε χιλιάδων περίπου κατοίκων που ζει και κινείται στις ίδιες περίπου υποδομές των αρχών της δεκαετίας του 1990, με εξαίρεση τις υποδομές σε σχολεία την διαμόρφωση του κόμβου στον εθνικό δρόμο και το έργο της οδού Εθνικής Αντίστασης.

-Η εφαρμογή του σχεδίου του οικισμού προχωράει με ρυθμούς χελώνας. Παρ’ότι οι κάτοικοι έχουν πληρώσει μεγάλα ποσά για εισφορά σε χρήμα προσκυρώσεις κ.λ.π. 
-Οι δρόμοι προβληματικοί και αδιάνοιχτοι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, δρόμοι μεγάλης κυκλοφορίας όπως η Χαράλαμπου Θώμου και η Φιλικής εταιρίας. Οι περισσότεροι από τους διανοιγμένους δρόμους είναι χωρίς άσφαλτο. Πνιγόμαστε στη λάσπη τον χειμώνα και στη σκόνη το καλοκαίρι.
-Η αποχέτευση ομβρίων και λυμάτων ανύπαρκτη. 
-Ο δημοτικός ηλεκτροφωτισμός στα σπάργανα. Οι νύχτες είναι ιδιαίτερα σκοτεινές στα Καρδαμίτσια.
-Κανένας χώρος άθλησης για τα παιδιά μας.
-Ο μοναδικός κοινόχρηστος Δημοτικός χώρος μπροστά στο Δημοτικό σχολείο σε μόνιμη εγκατάλειψη.
Χρόνια τώρα λέμε ότι όσο τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται, χειροτερεύουν, διογκώνονται, ότι χρειάζεται σοβαρός σχεδιασμός και όχι αντιμετώπιση περιστασιακά, αποσπασματικά και χωρίς μελέτη. Ότι προπαντός χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση. Ωστόσο ούτε στον φετεινό προυπολογισμό των τεχνικών έργων του Δήμου προβλέπεται κάποιο έργο για την περιοχή.
Εμείς για μια ακόμα φορά καλούμε την Δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης των Ιωαννίνων να αναλογιστού
ν την συνταγματική τους ευθύνη και να προχωρήσουν σε κάποια έργα στα Καρδαμίτσια όχι με ψίχουλα αλλά με γενναία χρηματοδότηση. Για μια ακόμα φορά ιεραρχώντας τα προβλήματα
ΖΗΤΟΥΜΕ
-Να προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου και συνεπώς η διάνοιξη των δρόμων. Να ενημερωθούμε υπεύθυνα και δημόσια που βρίσκεται τώρα η εφαρμογή.
- Να προχωρήσει η μελέτη και εκτέλεση του έργου της αποχέτευσης ομβρίων και λυμάτων.
-Να ασφαλτοστρωθούν οι βασικοί διανοιγμένοι δρόμοι.
-Να διαμορφωθεί και αξιοποιηθεί ο χώρος μπροστά στο δημοτικό σχολείο .(Μπορεί να γίνει με ελάχιστα χρήματα με τα τεχνικά μέσα του Δήμου).
-Να καθαριστεί ο χώρος του πρώην Νομαρχιακού Ταμείου για να αξιοποιηθεί ανάλογα.

-Nα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των σχολείων.
-Να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του ηλεκτροφωτισμού όχι μόνο μέσα στον οικισμό αλλά και στον εθνικό δρόμο Ηγουμενίτσας, όπου η κυκλοφορία των αυτοκινήτων είναι πολύ επικίνδυνη.
-Να τοποθετηθούν κάδοι απορριμμάτων (και ανακύκλωσης) στην περιοχή.
-Να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της άθλησης με ανάλογες εγκαταστάσεις και την αξιοποίηση του εδώ και χρόνια διαμορφωμένου χώρου για τον οποίο έχουν διατεθεί ήδη πολλά χρήματα.
Να δημιουργηθεί ΚΑΠΗ στον οικισμό.